Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

بررسی انواع فرمت‌ها در دنیای گرافیک

دنیای گرافیک یکی از اجزای جدا نشدنی از صنعت کامپیوتر است. فایل ‌های گرافیکی فرمت ‌های مختلفی دارند و برای آن که بتوانید به خوبی از دنیای گرافیک بهره ‌مند شوید، باید با فرمت ‌های مختلف گرافیک آشنا باشید. در واقع اگر با فرمت های مختلف گرافیکی آشنا نباشید، نمی‌ توانید در جای درست از آن ‌ها استفاده کنید. در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل فرمت ‌های گرافیکی و جایگاه استفاده از آن ‌ها در دنیای گرافیک، وب و در نهایت عکس بپردازیم.

فرمت ‌های مخلتف گرافیک چیست؟

فایل ‌های گرافیکی با فرمت ‌های مختلفی ارائه می‌شوند و هر یک از آن ‌ها کاربر خاص خود را دارند. در واقع جایگاه استفاده از فایل ‌های گرافیکی متفاوت است و برای استفاده درست از آن ‌ها، لازم است با این فرمت ‌ها آشنا باشید. گاهی اوقات پیش می ‌آید که کاربران قصد استفاده از تصویر در وب ‌سایت خود را دارند اما به دلیل آشنا نبودن با فرمت های گرافیک نمی توانند به خوبی از آن استفاده کنند؛ مثلاً در جایی که باید از فرمت jpg استفاده شود، کاربر از فرمت PNG استفاده می کند که در نهایت تنها باعث افزایش حجم صفحه سایت موردنظر می شود. در ادامه این مقاله فرمت های مختلف و کاربرد آن ها را بررسی می کنیم.

فرمت BMP

یکی از فرمت های معروف و بسیار قدیمی که احتمالاً شما هم نام آن را شنیده اید، فرمت BMP است. این فرمت را مایکروسافت برای نمایش تصاویری گرافیکی خود در ویندوز عرضه کرده است. البته این فرمت کاملاً ساده است و تنها در محیط ویندوز به کار می آید. در واقع اگر بخواهید این فرمت را در موبایل برای نمایش تصاویری گرافیکی استفاده کنید، شاید بازدهی خوبی نداشته باشد. این فرمت همان طور که از نامش پیدا است، پیکسل های گرافیکی هر بخش را به صورت جداگانه ذخیره می کند. این فرمت با توجه به این که پیکسل های هر بخش را به صورت جداگانه ذخیره می کند، حجم بالایی دارد. در واقع این فرمت کاملاً غیر فشرده است و به همین دلیل است که برای استفاده در وب یا موبایل مناسب نیست.

فرمت JPEG

یکی از فرمت های بسیار پر کاربرد که در زندگی روزمره با آن روبرو هستیم، فرمت JPEG را معمولاً با نام jpg می شناسیم و این دو فرمت یکی هستند. این فرمت معمولاً برای نمایش تصاویر ثبت شده با دوربین استفاده می شود و معمولاً جزئیات تصاویر را به صورت کامل نمایش نمی دهد. مهم ترین مزیت این فرمت حجم کم آن است که به شما کمک می کند تا بتوانید از این فرمت در هر جایی که بخواهید، استفاده کنید. این فرمت در دنیای وب هم کاربرد زیادی دارد و هنگامی که بخواهید در بین مطالب سایت خود عکس قرار دهید، این فرمت کمک زیادی به شما می کند. در دنیای وب حجم پایین منجر به افزایش سرعت بارگذاری صفحات وب می شود و به همین دلیل است که اهمیت زیادی دارد.

عکاسان هم با این فرمت ارتباط زیادی دارند؛ عکس هایی که با دوربین حرفه ای ذخیره می شوند حجم بسیار بالایی دارند و عکاسان ترجیح می دهند فایل jpg به کاربران تحویل بدهند که حجم بسیار کم تری دارند. گاهی اوقات حجم تصاویر RAW نسبت به JPG بیش از ۱۰ برابر است و به همین دلیل برای ارسال عکس ها برای افراد دیگر فرمت مناسبی است. پس اگر به دنبال فایل یا تصویر گرافیکی هستید که حجم پایین و جزئیات تصویر خیلی اهمیت ندارد، فرمت jpg انتخاب مناسبی برای شما است.

فرمت JPEG2000

یکی دیگر از فرمت هایی که شباهت اسمی زیادی با jpg دارد، فرمت jpg2000 است. این فرمت اولین بار در سال ۲۰۰۰ ایجاد شد و به همین دلیل، این نام را به خود گرفت. این فرمت کاملاً با jpg متفاوت است و از پایه، تفاوت های زیادی با هم دارند. در واقع نوع فشرده سازی این دو فرمت با هم متفاوت است. فرمت jpg2000 فشرده تر از jpg است اما کیفیت آن بالاتر است. این فرمت نیاز به قدرت محاسباتی و پردازشی بیشتری برای ذخیره سازی عکس دارد و منابع زیادی از سیستم شما را اشغال می کند. یکی از مزایای این روش پشتیبانی از تصاویر HDR است که فرمت jpg از این ویژگی پشتیبانی نمی کند. اگر ضرورتی برای استفاده از این تصاویر ندارید، پیشنهاد می کنم از jpg استفاده کنید.

فرمت TIFF

این فرمت کاملاً انعطاف پذیر است و به ازای هر پیکسل از تصاویر ۲۴ یا ۴۸ بیت از حافظه را اشغال می کند. لازم است بدانید همه دستگاه ها قادر به پشتیبانی از TIFF نیستند و جالب تر از آن، این است که همان تعداد دستگاه هایی که از این فرمت پشتیبانی می کنند هم نمی توانند همه تصاویر با این فرمت را باز کنند. با این وجود این فرمت یکی از اصلی ترین فرمت ها در صنعت چاپ محسوب می شود و اگر بخواهید تصاویر سیاه و سفید چاپ کنید، این فرمت مناسب است.

فرمت EPS

این فرمت تصویری مربوط به نرم افزار Illustrator است که به راحتی می تواند فایل های گرافیکی با این فرمت را در این نرم افزار ویرایش کنید.

فرمت GIF

تنها فرمتی تصویری (نه ویدئویی) که از علم انیمیشن و تحرک پشتیبانی می کند، فرمت GIF است. این فرمت را با استفاده از نرم افزار های طراحی مختلفی نظیر فتوشاپ می توانید طراحی کنید. این فرمت یکی از با سابقه ترین فرمت های گرافیکی است که سابقه ۳۰ ساله دارد و از تصاویر ۸ تا ۲۵۶ بیت پشتیبانی می کند.

فرمت PNG

اگر به تصاویری بدون بک گراند نیاز دارید، فرمت PNG تنها انتخاب شما خواهد بود. از این فرمت برای آیکن ها و تصاویر بدون بک گراند استفاده می شود! این فرمت یکی از فرمت های جدانشدنی از صنعت وب است که معمولاً کیفیت بسیار بالایی دارد و طبیعتاً حجم بالایی هم دارد.

فرمت SVG

این فرمت به فرمت برداری معروف است و نام آن هم از Scalable Vector Graphics گرفته شده است. مهم ترین مزیت این فرمت قابلیت کاهش حجم تصاویر بدون کاهش کیفیت آن است. معمولاً از این فرمت برای نمایش لوگو در سایت استفاده می شود و دلیل آن هم کیفیت بالا و حجم بسیار پایین آن نسبت به سایر فرمت های گرافیکی است.

نتیجه‌گیری

در این مقاله به بررسی انواع فرمت های گرافیکی پرداخیتم تا بتوانید جایگاه درست استفاده از هر یک را بشناسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *